ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ


Κι αφού είδαμε αρκετές φορές την υδρόγειο σφαίρα και γνωρίσαμε τον βόρειο και νότιο πόλο, ήρθε η στιγμή να ανακαλύψουμε και ένα άλλο μέρος, εκεί που μπορεί κανείς να δει τη γη! Ήρθε η στιγμή, να μιλήσουμε για τους πλανήτες!

Παρατηρήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο, στο οποίο ο μικρός μας φίλος μας πήγε ένα μακρινό ταξίδι, πιο πάνω από τον ουρανό! Εκεί ανακαλύψαμε διάφορες μπάλες σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα τα οποία ονομάζονται "Πλανήτες"! Τα μικρά τμήματα του παιδικού μας σταθμού εστίασαν στη γη, τον ήλιο και το φεγγάρι ενώ τα μεγαλύτερα γνώρισαν ονομαστικά όλους τους πλανήτες. 

Τι χρώμα είναι η γη; Τι αντιπροσωπεύει κάθε χρώμα; Τι χρώμα είναι ο ήλιος και το φεγγάρι; Πότε τα συναντάμε στον ουρανό; 

Αυτές ήταν οι ερωτήσεις που απασχόλησαν την κάθε ομάδα και αποφασίσαμε να απαντήσουμε σε κάθε ερώτηση μέσω των δραστηριοτήτων μας. Στην αρχή, μιλήσαμε για τη γη και τη δημιουργήσαμε στο χαλί μας εκμεταλλευόμενοι το σχήμα του. Έπειτα, μιλήσαμε για τη μέρα και τη νύχτα χωρίζοντας τις καθημερινές μας δραστηριότητες στο αντίστοιχο στεφάνι.



Δημιουργήσαμε διάφορες μακέτες, οι οποίες χωρίζονται στη μέση. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η μέρα και ο ήλιος ενώ στην άλλη πλευρά η νύχτα και το φεγγάρι.


    

Οι μικροί καλλιτέχνες δημιούργησαν τις κατασκευές τους και η κάθε μια είναι μοναδική! Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με διάφορα υλικά και διαφορετικές τεχνικές.





Μέσω του παιχνιδιού τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με ασκήσεις γλωσσικής ανάπτυξης και πρώτης γραφής. Στο μαύρο ρύζι του διαστήματος, τα παιδιά σχημάτισαν με το δάχτυλό τους τα αρχικά των γραμμάτων τους.




Με το μαύρο ρύζι του διαστήματος και τους πλανήτες παίξαμε παιχνίδια λεπτής κινητικότητας και τα μεγαλύτερα παιδιά έκοψαν τις ακτίνες του ήλιου εξασκώντας τη χρήση του ψαλιδιού.




Αυτή τη φορά η φωτοτράπεζα είχε την τιμητική της καθώς μας βοήθησε να μεταφερθούμε με τη φαντασία μας σε ένα άλλο μέρος, σχεδόν στο διάστημα, και αναπτύξαμε τις αισθήσεις μας μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων.



Δημιουργήσαμε και μια μακέτα για το διάστημα!


Παίξαμε και παιχνίδια με τους πυραύλους! Παρατηρήσαμε πως απογειώνεται ένας πύραυλος με τη βοήθεια ενός μπαλονιού. Σχηματίσαμε ένα πύραυλο στο πάτωμα και αναπτύξαμε την αδρή κινητικότητα.


Το θέμα μας ολοκληρώθηκε προσεγγίζοντας τον έναστρο ουρανό μέσω της τέχνης. Παρατηρήσαμε τον πίνακα του ζωγράφου Vincent van Gogh "Έναστρος Ουρανός". Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε τη δική μας εκδοχή του πίνακα με τη βοήθεια των σχημάτων.




Σχόλια