ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΣ - ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ

    Η βιωματική μάθηση είναι ένας εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης της γνώσης με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές. Τα παιδιά καλλιεργούν την φαντασία τους, παίζοντας, και την λεπτή τους κινητικότητα δημιουργώντας με απλά υλικά της φύσης. Αναπτύσσουν την αδρή τους κινητικότητα συλλέγοντας τους θησαυρούς της και εξερευνώντας το περιβάλλον της. Χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις αφού μυρίζουν, πιάνουν και δέχονται τους ήχους της. Μαθαίνουν βιωματικά και αυτό γίνεται πραγματική γνώση.

   Το Πλατανόδασος ήταν το καταλληλότερο μέρος. Καθίσαμε στην «παρεούλα» και συζητήσαμε για το που είμαστε, κλείσαμε τα μάτια μας και ακούσαμε τους διάφορους ήχους. Ξαπλώσαμε κάτω και παρατηρήσαμε τα δέντρα και τα πουλάκια που πετούσαν από κλαδί σε κλαδί.


 Με τα χέρια μας θρυμματίσαμε τα ξερά φύλλα για να ακούσουμε τον ήχο τους αλλά και για να αισθανθούμε την υφή τους. Με μεγεθυντικούς φακούς εξερευνήσαμε το περιβάλλον, ψάξαμε για τυχόν μυρμήγκια ή άλλα μικρά ζώα. Παρατηρήσαμε και αγγίξαμε τα δέντρα από κοντά, τον κορμό, τα φύλλα, τα κλαδιά. Αγκαλιάσαμε τους κορμούς των δέντρων κι αφού κολλήσαμε χαρτί του μέτρου, κάναμε μια ζωγραφιά για το δάσος.




  Είχαμε έτοιμες, κομμένες πεταλούδες και καρδούλες από χαρτόκουτα και στο εσωτερικό τους κολλήσαμε τους θησαυρούς της φύσης!

 



Σίγουρα τα παιδιά αγάπησαν το Πλατανόδασος!

 

Σχόλια