ΣΑΒΒΑΤΟ 05 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε είναι τόσο σημαντικό και τα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο τόσο αναγκαία! Κάνοντας μια βόλτα σε ένα πάρκο ή σε μια πράσινη περιοχή, αμέσως νιώθουμε μια ελευθερία, αναπνέουμε καλύτερα, χαλαρώνει το σώμα μας και ηρεμεί η ψυχή και το μυαλό μας. Κι όμως, ένα κοινό χαρακτηριστικό που συναντάμε σε αυτά τα μέρη είναι τα σκορπισμένα σκουπίδια... 

Οι παρακάτω δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν και από τα 8 τμήματα της Παιδικής Φωλιάς.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μιλήσαμε στα παιδιά για την αξία του περιβάλλοντος και την αναγκαιότητα να το διατηρούμε καθαρό. Αφετηρία της συζήτησης αποτέλεσε η γη, η οποία διακρίνεται στο μπλε και πράσινο χρώμα. "Το μπλε χρώμα μας δείχνει τη θάλασσα και το πράσινο τα δέντρα" ήταν τα λόγια των παιδιών. Δημιουργήσαμε τις δικές μας κατασκευές με τα χρώματα της γης και ένα τρισδιάστατο κολάζ της γης.

        

    

     

Δημιουργήσαμε μια τεράστια απεικόνιση της γης και πάνω στα πράσινα σημεία τοποθετήσαμε ότι υπάρχει σε αυτά (δέντρα, ζώα, άνθρωποι, κλπ). 


Με την βοήθεια της υδρόγειου σφαίρας, μιλήσαμε για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε τη γη μας να είναι χαρούμενη! Πρώτος και σημαντικότερος τρόπος; Σίγουρα να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας! Όμως, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε... Κάποιοι από αυτούς είναι η ανακύκλωση, η χρήση ποδήλατου για τη μείωση καυσαερίου, η απαραίτητη ποσότητα νερού και όχι η σπατάλη του, κλπ.
 

Παρατηρήσαμε εικόνες από βρώμικα και καθαρά μέρη και αναφερθήκαμε στις σημαντικές διαφορές τους. "Δεν μπορούμε να παίξουμε σε αυτό το πάρκο γιατί έχει σκουπίδια" ήταν μια από τις συχνές εκφράσεις των παιδιών. Στη συνέχεια, προχωρήσαμε στη ταξινόμηση σε καθαρά και βρώμικα μέρη, σε μουσικοκινητικά παιχνίδια όπου αναπαραστήσαμε ένα δάσος από δέντρα και αρκούδες, κατασκευάσαμε ομαδικές εργασίες με την χαρούμενη και λυπημένη γη και πολλά άλλα παιχνίδια.

             



Όλοι μαζί δημιουργήσαμε την δική μας γη με τις μικρές και πολύτιμες παλάμες μας! Και μάθαμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: "Τα μικρά χεράκια μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο!".

   

Μια εξίσου πολύτιμη βοήθεια για την καλύτερη κατανόηση των παιδιών αποτέλεσε το ρομποτάκι μας! Μέσω της τεχνολογίας και της πληροφορικής, βοηθήσαμε το μικρό μας ρομπότ να μαζέψει τα σκουπίδια που είχαν απλωθεί μέσα στη τάξη μας!


Στο τέλος, μαζέψαμε μερικά σκουπίδια και δημιουργήσαμε τον δικό μας κάδο σκουπιδιών που φροντίζει για τη γη. Στη συνέχεια, φτιάξαμε ένα ρομπότ από αυτά τα σκουπίδια ενώ καθαρίσαμε την τάξη μας, η οποία γέμισε σκουπίδια και μας δυσκόλευαν στο παιχνίδι. Αχ, ήταν τόσο βρώμικη η τάξη με τα σκουπίδια! Ευτυχώς καταφέραμε και τα μαζέψαμε στον ειδικό μας κάδο!


Η ευαισθητοποίηση ενός ανθρώπου για το περιβάλλον ξεκινάει από την μικρή ηλικία... Όταν κάποιος μαθαίνει από μικρό παιδί ότι ένα καθαρό περιβάλλον συμβάλλει άμεσα στην ευημερία του ανθρώπου, η προσπάθεια διατήρησης ενός καθαρού περιβάλλοντος γίνεται τρόπος ζωής. Όλοι μαζί μπορούμε να διατηρήσουμε τον κόσμο μας καθαρό!
Ένα μικρό σκουπίδι έχει μεγάλη δύναμη... 
Ένα μικρό σκουπίδι είναι ένα βήμα για ένα πιο καθαρό περιβάλλον!
 











Σχόλια