ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ

   Η Κυκλοφοριακή Αγωγή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής για τον κάθε άνθρωπο τόσο ως οδηγός όσο και ως πεζός. Ένας άνθρωπος που έχει διδαχθεί τους κανόνες κυκλοφορίας, έχει μάθει να αναγνωρίζει τα σήματα και να αντιλαμβάνεται την σειρά προτεραιότητας, αποκτά μια ασφαλή μετακίνηση για τον ίδιο αλλά και τον συνάνθρωπό του. Τα παιδιά πρέπει να έρχονται σε επαφή με την Κυκλοφοριακή Αγωγή από μικρή ηλικία για να αποκτήσουν μια βάση και να υιοθετήσουν τους κανόνες. Πρόληψη, σεβασμός συνείδηση και προσωπική ευθύνη είναι κάποια από τα θετικά γνωρίσματα που αποκτούν τα παιδιά. 

  Γι' αυτό τον λόγο, αυτή την εβδομάδα προσεγγίσαμε το συγκεκριμένο θέμα από τα πιο μικρά μας παιδιά ως τα πιο μεγάλα. Αφετηρία της συζήτησης μας στάθηκαν ένα από τα αγαπημένα μας παιχνίδια, τα αυτοκινητάκια. Τα μικρότερα παιδιά παρατήρησαν τα αυτοκίνητα και έμαθαν τις βασικές λέξεις. Μικροί και μεγάλοι δημιουργήσαμε τα δικά μας αυτοκίνητα από ανακυκλώσιμα υλικά και αναπαραστήσαμε δρόμους και διαβάσεις μέσα στην τάξη.

   

Μάθαμε για το φανάρι και το πόσο σημαντικό είναι στο δρόμο για να ρυθμίζει την κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών. Κατανοήσαμε τον τρόπο λειτουργίας του μέσω μουσικοκινητικών παιχνιδιών και χρωματίσαμε το δικό μας φανάρι.

                                            
Παρατηρήσαμε τις πινακίδες που βρίσκονται στο δρόμο και είδαμε από κοντά τα σήματα κυκλοφορίας. Αναφέραμε τα σχήματα τους, προσπαθήσαμε να ερμηνεύσουμε την σημασία τους και συζητήσαμε για τα πιο σημαντικά σήματα που μπορούν να μάθουν τα παιδιά.


Προσεγγίσαμε την Κυκλοφοριακή Αγωγή με διάφορες δραστηριότητες για μια διασκεδαστικότερη προσέγγιση, και παράλληλα, καλύτερη εμπέδωση μέσω του παιχνιδιού.


                 

       

Στο τέλος της εβδομάδας μετατρέψαμε την αυλή μας σε ένα χώρο Κυκλοφοριακής Αγωγής! Διαμορφώσαμε την αυλή μας ως μια μικρή απεικόνιση του δρόμου με διαβάσεις, σήματα κυκλοφορίας και φανάρι. Γίναμε οι ίδιοι οδηγοί των δικών μας οχημάτων και πεζοί. Με τις επισκέψεις και την βοήθεια του κ. Γιώργου Τουτιούφα από την σχολή οδηγών και του κ. Κυριάκου Οφείδη (αστυνομικός και πρώην τροχονόμος) ολοκληρώσαμε την εβδομάδα μας, λύσαμε τις απορίες μας και παίξαμε μαζί τους παιχνίδια μίμησης.

 










Σχόλια