ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ





Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η συνεργάτιδα του παιδικού σταθμού κ. Νίκη Σπυρίδου, θέλοντας να ενημερώνει τους γονείς της Παιδικής Φωλιάς, παραθέτει το ακόλουθο κείμενο, με τα χαρακτηριστικά μέσα από τα οποία εκδηλώνεται η ενδοσχολική βία σ¨όλες τις μορφές της τόσο από τα άτομα που την υφίστανται όσο κι  από τα ίδια που την προκαλούν.

Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός (bullying) μεταξύ μαθητών θεωρείται πλέον κοινωνικό πρόβλημα και έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο προσοχής, συζήτησης και μελέτης και στην Ελλάδα.
Ως σχολικός εκφοβισμός ορίζεται  μια κατάσταση κατά την οποία, ασκείται
εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου. 
Η εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς έχει στόχο το "διαφορετικό", το οποίο μπορεί να αφορά σε οποιοδήποτε ανθρώπινο γνώρισμα είτε εξωτερικό είτε εσωτερικό. Για παράδειγμα, το χρώμα του δέρματος, η εθνικότητα, το φύλο, το βάρος, η σχολική επίδοση, η κοινωνική συστολή
Τα παιδιά "θύματα" εκφοβισμού και βίας είναι δυνατόν να νιώσουν έντονο άγχος και αίσθημα ανασφάλειας, να έχουν φοβίες, να παρουσιάσουν σχολική άρνηση, πτώση στις επιδόσεις τους, ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως πονοκέφαλο, πονόκοιλο, διαταραχές στον ύπνο  καθώς και κατάθλιψη.
Τα επεισόδια εκφοβισμού και βίας δεν αποκαλύπτονται εύκολα, γιατί καλύπτονται από το φόβο του θύματος και τον εκβιαστικό χαρακτήρα του θύτη. Συχνά αποσιωπούνται από τους ίδιους τους γονείς ή το σχολείο προκειμένου να αποφύγουν την έκθεση και το κύρος τους. Αποτελεί ωστόσο επιτακτική ανάγκη, συνεργασίας, ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και έγκαιρης παρέμβασης γονέων, σχολείου και ειδικών συμβούλων (ψυχολόγων, σχολικών συμβούλων, κοινωνικών λειτουργών) προκειμένου να προλαμβάνονται, να καταστέλλονται και να μη διαιωνίζονται τέτοια φαινόμενα, οι επιπτώσεις των οποίων μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες συνέπειες στην στη σωματική και ψυχοκοινωνική εξέλιξη των παιδιών και των εφήβων.



                                                                              ΣΠΥΡΙΔΟΥ ΝΙΚΗ
                                                           ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ


Σχόλια