Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ!

Είναι γνωστό πως τα παιδιά τρελαίνονται για τους δεινόσαυρους! Από μικρή ηλικία, σχεδόν όλα τα παιδιά θα έχουν έναν δεινόσαυρο στη συλλογή των παιχνιδιών τους. Γι’ αυτό κι εμείς, αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα προσφέροντας νέες δραστηριότητες και τρόπους εξερεύνησης .

Ένα όμορφο πρωινό μας περίμενε μια ιδιαίτερη έκπληξη μέσα στη τάξη μας. Κάτω στο πάτωμα υπήρχαν κάτι τεράστιες πατημασιές! Μα ποιος τις άφησε; Από ποιον είναι; Ήταν οι απορίες των παιδιών και προσπαθήσαμε να βρούμε τον ένοχο. Στην αρχή σκεφτήκαμε τον εαυτό μας, έτσι τοποθετήσαμε το πόδι μας πάνω στις πατούσες αλλά δεν ταίριαζαν! Έπειτα, σκεφτήκαμε μήπως ήταν από κάποιο άλλο ζώο και το κάθε παιδί έφερε από  ένα ζώο που σκέφτηκε. Δυστυχώς, ούτε αυτές οι πατούσες ταίριαζαν. Στη συνέχεια, γνωρίσαμε τον φίλο μας τον Rexy και παρατηρήσαμε πως οι πατούσες ήταν ίδιες!

 

Οι πατούσες μας φάνηκαν τόσο ενδιαφέρουσες έτσι όπως ήταν τοποθετημένες κάτω στο πάτωμα, που αποφασίσαμε να τις εκμεταλλευτούμε και να παίξουμε παιχνίδια αδρής κινητικότητας!


 


Στη συνέχεια ακολούθησαν δραστηριότητες μαθηματικών καθώς γνωρίσαμε τα αυγά των δεινοσαύρων. Τα μετρήσαμε ,τα  αντιστοιχίσαμε με βάση το χρώμα αλλά και τη σκιά τους.





Και φυσικά, ασχοληθήκαμε και με ασκήσεις γλωσσικής ανάπτυξης!


Στα εικαστικά δημιουργήσαμε διάφορες κατασκευές δεινοσαύρων αλλά και τα αποτυπώματα τους με τη βοήθεια των παιχνιδιών.




Μέσα σ όλα αυτά προέκυψε και ο προβληματισμός υπάρχουν δεινόσαυροι τώρα και που μπορούμε να τους  βρούμε ; Επίσης εάν τους βρούμε μπορούμε να πάρουμε έναν για κατοικίδιο;

Μα φυσικά και όχι!

Οι δεινόσαυροι δεν υπάρχουν πια! Ζούσαν πριν πολλά χρόνια και πλέον έχουν εξαφανιστεί. Και πως γνωρίζουμε γι’ αυτά; Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που λέγονται παλαιοντολόγοι και ψάχνουν να βρουν πέτρες στις οποίες υπάρχουν τα αποτυπώματά τους, τα απολιθώματα!

Έτσι, γίναμε κι εμείς μικροί εξερευνητές και ξεκινήσαμε να ψάχνουμε! Πριν από την εξερεύνηση μας, όμως, δημιουργήσαμε τα δικά μας απολιθώματα με γύψο. 




Δημιουργήσαμε τον σκελετό από έναν δεινόσαυρο με την βοήθεια των ξύλων που συλλέξαμε από την περιβαλλοντική μας επίσκεψη και στη συνέχεια, το αναπαραστήσαμε στο φύλλο εργασίας μας.


 

Μπήκαμε στη κουζίνα και δημιουργήσαμε υγιεινό σνακ από ψωμάκι, φυστικοβούτυρο και μπανάνα και τους δώσαμε τη μορφή από πατημασιές δεινοσαύρων.


Ακολουθούμε την τεχνολογία και γι’ αυτό εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.


Δημιουργήσαμε μουσείο δεινοσαύρων! Όπως κάθε μουσείο, στην είσοδο του μας υποδέχτηκε η ταμίας και η ξεναγός που μας βοήθησε στην επίσκεψή μας!





 Μια νέα αίθουσα που δημιουργήσαμε στο παιδικό μας είναι η «Αίθουσα Σκιών». Μέσα από το παιχνίδι, μαθαίνουμε για το φως και το σκοτάδι αλλά και τι γίνεται όταν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο υπάρχει ένα μικρό φως, ένας φακός. Δημιουργούνται σκιές! Η αίθουσα γέμισε γέλια και χαρά. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε το δικό μας φαναράκι. Περάσαμε το μπαλόνι με ατλακόλ και λωρίδες από γκοφρέ χαρτί και περιμέναμε να στεγνώσει. Στη συνέχεια, ζωγραφίσαμε δεινοσαύρους με μαύρη τέμπερα και τοποθετήσαμε στο εσωτερικό ένα μικρό κεράκι. 

Σας άρεσε η ιδέα μας;

Εμείς ενθουσιαστήκαμε! 




Μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήσαμε διάφορες δραστηριότητες sensory και messy play με τις οποίες τα παιδιά ενθουσιάζονται και ανακαλύπτουν ένα νέο κόσμο ερχόμενοι σε επαφή με διάφορα υλικά και ενεργοποιώντας όλες τους τις αισθήσεις! 






Σχόλια