ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ "ΧΕΙΜΩΝΑΣ - ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ"



                                
Η αλλαγή της εποχής φέρνει και τις ανάλογες αλλαγές στη φύση, στο περιβάλλον και στις συνήθειες των ζώων. Μεταβαίνοντας στην πιο ψυχρή εποχή του χρόνου, τον χειμώνα, μαθαίνουμε να τον υποδεχόμαστε με το πιο «θερμό» καλωσόρισμα. Στις 30 Νοεμβρίου και 01 Δεκεμβρίου  η Περιβαλλοντική Ομάδα της Παιδικής Φωλιάς, προετοιμασμένη με τα πιο χοντρά και ζεστά πανωφόρια, μεταφέρθηκε στην Παναγία Ζωοδόχου Πηγής,  ώστε να πραγματοποιήσει το μάθημά σε φυσικό περιβάλλον (όπως και κάθε εβδομάδα)  , με θέμα " αλλαγή εποχής και  προετοιμασία των ζώων" .
Φτάνοντας εκεί,  συζητήσαμε  για τις διαφορές που παρατηρούμε στην θερμοκρασία, στα καιρικά φαινόμενα (αέρας, σύννεφα κ.α.), στα δέντρα, στις συμπεριφορές των ζώων. Αναφερθήκαμε στην «χειμερία νάρκη» σαν όρο και εξετάσαμε ποια ζώα είναι αυτά και  πως προετοιμάζονται  για να την υποδεχτούν , Μάλιστα επιχειρήσαμε να ψάξουμε φωλιές μικρών ζώων έτσι ώστε να τις παρατηρήσουμε εκτενώς. Επιπροσθέτως , μάθαμε πως τα δέντρα αποτελούν ένα βασικό κομμάτι στην επιβίωση των ζώων αυτών αλλά και την δική μας. Η σύγκριση των κλαδιών τους ανάλογα με το μέγεθος και η κατάταξη τους ( από το μεγαλύτερο στο μικρότερο και αντιστρόφως), τα βιωματικά παιχνίδια μίμησης των ζώων που υπόκεινται σε χειμερινή ανάπαυση, η ανάλυση των αποχρώσεων φύλλων των δέντρων και η χρήση αυτών για μοναδικές δημιουργίες στα φυτολόγια μας, έφεραν τα παιδιά ακόμα πιο κοντά με την φύση!
 Η ευαισθητοποίηση των νεαρών παιδιών με το περιβάλλον και ό, τι εμπεριέχεται σε αυτό, θεωρείται άκρως σημαντική για την ανάπτυξη της οικολογικής και της φιλοζωικής τους συνείδησης.












































Σχόλια