Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ

 


Το ξέρατε πως για να φτάσει στο πιάτο μας μια φέτα ψωμί περνάει από τόσα βήματα;

Γνωρίζατε πως από ένα τόσα δα μικρό σποράκι μπορούμε να φτιάξουμε ψωμί;

Εμείς το μάθαμε αυτή την εβδομάδα! Το θέμα μας ήταν ο κύκλος του ψωμιού και ξεκινήσαμε από τα μικρά - μικρά σποράκια! Παρατηρήσαμε εικόνες από το σιτάρι και παρακολουθήσαμε ένα βίντεο για το πως γίνεται η συγκομιδή του σιταριού και πως γίνεται αλεύρι. Μάθαμε πως ο γεωργός σκάβει στην αρχή το χώμα, προσθέτει τους σπόρους, τους ποτίζει κι αυτά μεγαλώνουν και γίνονται μεγάλα σιτάρια έτοιμα να προσφέρουν τον καρπό τους! Αφού μαζέψουνε το σιτάρι, το πηγαίνουν στους μύλους όπου γίνεται αλεύρι. Από εκεί, το αλεύρι φτάνει στους φούρνους κι εκεί φτιάχνουν το ζεστό ψωμάκι! Παίξαμε ένα παιχνίδι με τις εικόνες προσπαθώντας να βάλουμε στη σωστή σειρά όλη τη διαδικασία.


Εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιό μας με τις λέξεις και ψάξαμε να τις βρούμε και να τις ενώσουμε.


Ενώ δεν έλειψαν και τα μαθηματικά για τα οποία μας βοήθησαν είτε διάφορα σπόρια είτε ψωμιά που τοποθετούσαμε στο κάθε καλάθι!


Σας έχουμε πει πόσο λατρεύουμε να μπαίνουμε στη κουζίνα;


Ε, λοιπόν, μπήκαμε και πάλι!
Αυτή τη φορά φτιάξαμε πρώτα τα καπέλα master chef για να νιώσουμε πραγματικοί μάγειρες! Στη συνέχεια, σηκώσαμε μανίκια και αρχίσαμε τη δουλειά! Φτιάξαμε τα δικά μας γλυκά και ζεστά ψωμάκια! 

Έφτασε η μυρωδιά κι εκεί; Εδώ μοσχομύρισε όλο το σχολείο μας!



Για να αντιληφθούμε, όμως, περισσότερο την διαδικασία που παρασκευάζεται το ψωμί, δημιουργήσαμε ένα μικρό φούρνο στη τάξη μας! Παίξαμε είτε σε ελεύθερο παιχνίδι ρόλων είτε με τη βοήθεια ενός ψυχοκινητικού παιχνιδιού!


Δεν μείναμε, όμως, μόνο στο ψωμί! Μάθαμε και για άλλους σπόρους από τους οποίους προκύπτουν καρποί που τρώμε καθημερινά! Παίξαμε παιχνίδια που αναπτύσσουν τις αισθήσεις μας καθώς γεμίσαμε με διάφορα σπόρια πλαστικά γάντια και προσπαθούσαμε να βρούμε το σποράκι!



Διαβάσαμε και το παραμύθι "Σουσουράδα" και το "Βελισσάριος, ο τίγρης - φούρναρης" τα οποία λάτρεψαν τα παιδιά!



Παρατηρήσαμε και πίνακες τέχνης όπως ήταν του ζωγράφου Vincent Van Gogh " Σιταροχώραφο" και "Ο σπορέας το ηλιοβασίλεμα" και το Θεόφιλου Χατζημιχαήλ "Το μέγα αρτοποιείον". Παρατηρήσαμε τους πίνακες, τους σχολιάσαμε και δημιουργήσαμε τις δικές μας κατασκευές.



Για άλλη μια φορά γίναμε δημιουργικοί και φτιάξαμε τόσο όμορφα πράγματα είτε μόνο με τα χεράκια μας είτε με διάφορα υλικά!





Φυτέψαμε και τους δικούς μας σπόρους και αφήσαμε τις γλαστρούλες να διακοσμήσουν τη τάξη μας! Θα πρέπει να τα ποτίζουμε και να τα φροντίζουμε καθημερινά. 


Τι λέτε; Θα τα καταφέρουμε;

Σχόλια