ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ



Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους/ες, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο. Για το έτος 2021 η "εβδομάδα" αυτή διαρκεί από τις 9-24 Οκτωβρίου και μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς, ομάδες από όλες τις χώρες της Ευρώπης!
Αρχικά, μιλήσαμε για την δράση αυτή και για να μπούμε στο πνεύμα του διαγωνισμού μάθαμε την χορογραφία για το dance challenge! Μιμούμενοι/ες τα ρομποτάκια λοιπόν, χορεύαμε όλη την εβδομάδα στους ήχους του “Ode to Code”!
Ο προγραμματισμός έχει πολλές μορφές και επιχειρήσαμε να έρθουμε σε επαφή με όσες περισσότερες μπορούσαμε! Εξοικειωθήκαμε με τον απτικό προγραμματισμό συντάσσοντας αλγόριθμους με την βοήθεια ενός περιηγητή (roamer) που είχε την μορφή ποντικού. Με τα σύμβολα πάνω στο μικρό ρομποτάκι είχαμε την δυνατότητα να το κατευθύνουμε πάνω σε ένα ειδικά σχεδιασμένο ταμπλό, βοηθώντας τα εκάστοτε ζώα να βρουν την κατάλληλη τροφή! Σε περίπτωση λάθους, προσεγγίζεται και η διόρθωση λαθών σε κώδικες/αλγόριθμους (debugging).


Επίσης, είδαμε πως πολλά απλά παιχνίδια που παίζουμε καθημερινά, μπορούν να αποκτήσουν ψηφιακή μορφή και να παραμείνουν το ίδιο συναρπαστικά και διασκεδαστικά. Παίζοντας με κάρτες μνήμης με τα ζώα που ήδη έχουμε μελετήσει και γνωρίζουμε αναπτύσσεται η κριτική σκέψη, η μνήμη και τα πρώιμα στάδια της υπολογιστικής σκέψης των παιδιών.



Επιπλέον, τα παιδιά έμαθαν πως δεν είναι απαραίτητο για να προγραμματίσουν ή να συντάξουν μια μορφή ψευδο-κώδικα, η χρήση της τεχνολογίας. Τους/ις δόθηκε ένα φύλλο εργασίας με μοτίβα (loops) στο οποίο έπρεπε να μελετήσουν και να συμπληρώσουν σωστά τις αλληλουχίες (sequences) των χρωμάτων και των σχημάτων κάθε φορά!


Ένα απλό παιχνίδι αντιστοίχισης που σχεδιάστηκε ειδικά για αυτήν την εβδομάδα έφερε τα παιδιά πιο κοντά με την εκτίμηση μεγεθών, την κατανομή αντικειμένων στις σωστές ομάδες και τις διακλαδώσεις (branching). Επίσης, η χρήση του υπολογιστή/tablet με την τεχνική «σέρνω και αφήνω» (drag and drop) είναι πολύ χρήσιμη για παιδιά νεαρής ηλικίας διότι αναπτύσσει την λεπτή κινητικότητα τους!


Τα ψηφία των αριθμών έκαναν την εμφάνιση τους αυτήν την εβδομάδα και παίξαμε με αυτά έτσι ώστε να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε στην όψη αλλά και στις ποσότητες που αντιπροσωπεύει το καθένα! Ειδικότερα, παραμύθια της εκπαιδευτικού Ειρήνης Πετρίδου μας σύστησαν τους αριθμούς με έναν ιδιαίτερο τρόπο... μέσω της ψηφιακής λογοτεχνίας!





Σχόλια