ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ!

 Αφού ολοκληρώθηκαν οι προσαρμογές, ξεκινάμε δυναμικά τη χρονιά μας με τις θεματικές ενότητες!

Με σκοπό να κατανοήσουμε τους εαυτούς μας αλλά και να μάθουμε περισσότερο τους φίλους μας, αυτή την εβδομάδα ασχοληθήκαμε με τη θεματική ενότητα "Ο εαυτός μου".

Αφετηρία της συζήτησης αποτέλεσε το παιχνιδοτράγουδο "Κεφάλι - ώμοι - γόνατα - πόδια". Ονομάσαμε τα μέρη του σώματος μας, χορέψαμε όλοι μαζί και παίξαμε το παιχνίδι με το ζάρι! Κάθε πλευρά του ζαριού είχε κ ένα μέρος του προσώπου μας όπου έπρεπε να το βρίσκουμε πάνω μας κάθε φορά που το εμφάνιζε.


Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε τα δικά μας ανθρωπάκια με γεωμετρικά σχήματα!



Έπειτα, εστιάσαμε στα χαρακτηριστικά του προσώπου μας! Παρατηρήσαμε τον εαυτό μας μέσα από τον καθρέφτη, αναφέραμε τα χρώματα που συναντούσαμε στα μαλλιά και στα μάτια μας και πήραμε αστείες γκριμάτσες! 

Φαινόταν τόσο περίεργο στα παιδιά ο καθρέφτης! Ενθουσιάστηκαν μαζί του και κοιτούσαν το πρόσωπο τους και το πόσο αστεία φαινόντουσαν σ' αυτόν!

Ζωγραφίσαμε το είδωλο μας και παίξαμε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μέσα στη τάξη! Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τη φωτογραφία μας μέσα στο χώρο και αργότερα να βρούμε το φίλο μας που αναζητούσαμε κάθε φορά.

 

Δημιουργήσαμε τα δικά μας πρόσωπα στο χαρτί και παίξαμε με το παζλ του προσώπου και την πλαστελίνη!


 Δημιουργήσαμε πρόσωπα από ανακυκλώσιμα υλικά και αντικείμενα που βρήκαμε μέσα στο παιδικό μας! Αφήσαμε τη φαντασία μας ελεύθερη και φτιάξαμε υπέροχα πράγματα. 

Δείτε! Σας αρέσουν; Εμείς τα λατρέψαμε!


Προσπαθήσαμε να ζωγραφίσουμε και τα πρόσωπα του φίλου μας πάνω σε ένα καπάκι. Δεν είμαστε φοβεροί καλλιτέχνες;

Και ως σωστοί καλλιτέχνες δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την τέχνη μέσα στην εβδομάδα μας. Παρατηρήσαμε και συζητήσαμε τον πίνακα του Joan Miro, προσεγγίσαμε την ζωγραφική του και προσθέσαμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου που λείπουν.

Κι επειδή μας άρεσε η ιδέα ενός πίνακα, αναζητήσαμε και πίνακες του ζωγράφου Pablo Picasso! Δημιουργήσαμε παζλ από τους πίνακες και με βάση τα δικά μας χαρακτηριστικά, προσπαθήσαμε να ανασυνθέσουμε την αρχική εικόνα.

Ξέρετε, όμως, κάτι; Από μικρή ηλικία το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε για τον εαυτό μας είναι το όνομα! Γι' αυτό και παίξαμε διάφορα παιχνίδια με το όνομα μας. Δημιουργήσαμε τα γράμματα με το σώμα μας. Προσπαθήσαμε να βρούμε το αρχικό γράμμα του ονόματός μας αλλά και ολόκληρη τη λέξη! Κρύφτηκαν μέσα στο χώμα και μπερδεύτηκαν με τόσα πολλά γράμματα... Κι όμως, καταφέραμε να τα βρούμε όλα! Δημιουργήσαμε και τη δική μας ταυτότητα με τα στοιχεία μας και τα αγαπημένα μας πράγματα!




Όλα κύλησαν τόσο όμορφα, μάθαμε νέα πράγματα, ανακαλύψαμε νέους τρόπους γνώσης και δημιουργίας. Κάθε μέρα μαθαίνουμε και κάτι διαφορετικό και όλα αυτά απαιτούν ενέργεια από εμάς!
Γι' αυτό και είναι απαραίτητη η ώρα της ξεκούρασης και χαλάρωσης. 

Τι καλύτερο από την ανάγνωση ενός παραμυθιού;

Διαβάσαμε το παραμύθι "Καροτένια Όνειρα" των Kate Hindley και Simon Philip. Κεντρικός ήρωας ένα κουνέλι το οποίο αρνείται να συμφιλιωθεί με την ιδέα πως πρέπει να μοιάζει με όλους τους άλλους και θέλει να ακολουθήσει τα δικά του όνειρα. Ένα μικρό κουνέλι το οποίο μας διδάσκει πως το να είσαι ο εαυτός σου σε κάνει ξεχωριστό κι αυτό είναι το καλύτερο πράγμα στο κόσμο!

Τι λέτε; Συμφωνείτε κι εσείς με το μικρό μας κουνελάκι;

Εμείς, πάντως, συμφωνούμε απόλυτα!







Σχόλια