ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

  Ολοκληρώνοντας την προσέγγιση μας για την προστασία του περιβάλλοντος, αναφερθήκαμε στην ανακύκλωση! Τα παιδιά άκουσαν την λέξη Ανακύκλωση στο παραμύθι της κ. Τσάνταλη "Μια θάλασσα πλαστικά" που είχαμε διαβάσει την προηγούμενη εβδομάδα. Κέντρισε το ενδιαφέρον τους η εικόνα που είδαν μέσα στο βιβλίο καθώς και η πληροφορία πως το περιβάλλον χρειάζεται πολλά χρόνια για να αποσυνθέσει κάποιο δικό μας σκουπίδι! Αποτέλεσε, λοιπόν, μια πολύ ωραία ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για την σπουδαιότητα της ανακύκλωσης. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε και το ρομπότ που βλέπετε. Ποιος είναι και πώς βρέθηκε στις τάξεις μας; Θα το μάθετε σύντομα!

   Αρχικά, παρατηρήσαμε πως έξω από τον παιδικό μας σταθμό υπήρχε ένας μεγάλος μπλε κάδος, ίδιος με αυτό που παρατηρήσαμε στο παραμύθι που είχαμε διαβάσει! Συζητήσαμε για την χρησιμότητα του μπλε κάδου και τις συγκεκριμένες κατηγορίες σκουπιδιών που μπορούμε να πετάξουμε σε αυτόν. Μάθαμε πως μπορούμε να πετάμε μόνο σκουπίδια από πλαστικό, χαρτί, μέταλλο και γυαλί. Και το πιο σημαντικό; Θα πρέπει πρώτα να τα έχουμε πλένει πολύ καλά! Στη συνέχεια, παρατηρήσαμε διαφόρων ειδών σκουπίδια, αναφερθήκαμε στο υλικό κατασκευής τους και τα ταξινομήσαμε με βάση αυτό.

        

         

   Μάθαμε, όμως, και μια πολύ σημαντική πληροφορία! Είναι το μεγάλο μας μυστικό! 

   Θέλετε, μήπως, να το μοιραστούμε μαζί σας; 

   Όπως διαβάσαμε και στο παραμύθι, δεν ανακυκλώνονται όλα τα σκουπίδια! Εμείς ανακαλύψαμε πως τα προϊόντα που μπορούμε να ανακυκλώσουμε έχουν πάνω τους το σήμα της ανακύκλωσης! Γι' αυτό αποφασίσαμε να το εντοπίσουμε πάνω στα προϊόντα που είχαμε μαζέψει για την τάξη μας.


Φυσικά δεν έλειψαν και τα μαθηματικά από την ανακύκλωση!



   Και οι τάξεις των μικρών μας παιδιών έκαναν την δική τους ταξινόμηση! Ήταν λίγο δύσκολο γι' αυτά να ξεχωρίσουν τα σκουπίδια με βάση το υλικό τους, ωστόσο, έμαθαν κάποιες βασικές πληροφορίες. Μέσα στον μπλε κάδο μπορούμε να πετάμε τα μπουκάλια από το γάλα, το χυμό και το νερό μας, βιβλία και εφημερίδες που δεν χρειαζόμαστε πλέον και ποτέ δεν πετάμε φαγητό! Με αυτές τις πληροφορίες, ξεχώρισαν τα παραπάνω σκουπίδια ανάμεσα από τα φαγητά και στην συνέχεια πέταξαν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια στον δικό μας, χειροποίητο, μπλε κάδο.

Μέσω της τεχνολογίας και της ρομποτικής, βοηθήσαμε το μικρό μας ρομπότ να μεταφέρει τα σκουπίδια στο κάδο της ανακύκλωσης. Παίξαμε διαδικτυακά παιχνίδια και δημιουργήσαμε τις δικές μας μαράκες από ανακυκλώσιμα υλικά.

 

                                         

Για το τέλος, δημιουργήσαμε ένα ρομπότ από ανακυκλώσιμα υλικά. Του δώσαμε το πιο ταιριαστό όνομα "Κούτης ο Χαρτοκούτης" και τον μεταφέραμε στην αυλή μας. Ξέρετε τι κάνει αυτό το ρομπότ; Μαζεύει στην κοιλίτσα του όλα τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια! 



Υποσχεθήκαμε όλα τα παιδιά να μαζεύουμε τα σκουπίδια της ανακύκλωσης μέσα στο ρομπότ και να βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο το περιβάλλον μας. Γιατί αν αγαπάς και φροντίζεις το περιβάλλον στο οποίο ζεις, αυτό θα σε ανταμείψει με τα καλύτερα αγαθά! 

Σχόλια